КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2011/7/18 15:44:22 (2334 reads )

                На 18 юли се навършват 174 години от рождението на Васил Левски– най-светлият образ в българската история.
                Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово в семейството на занаятчията Иван Кунчев и Гина Караиванова. Учи в Карловското взаимно училище, а след това в Старозагорското класно. Под влияние на вуйчо си хаджи Василий през 1858 година Васил Кунчев става манастирски послушник под името Игнатий, а две години по-късно и дякон.
      През пролетта на 1862 година от Карлово през Ниш двадесет и пет годишният дякон Игнатий отива в Белград и постъпва в Първа българска легия, организирана от Георги Стойков Раковски . Тук Васил Кунчев получава първото си бойно кръщение в битката с турския гарнизон на 3 юни същата година.
                През 1872г. на път за Румъния, където щял да се срещне с Каравелов, за да обсъдят ситуацията, Левски се отбива в Ловеч за комитетската архива. Вследствие на предателство сутринта на 27 декември 1872 година е заловен в ханчето на село Къкрина. Изправен е на съд в София. На 19 февруари 1873 година Васил Левски е обесен
                На 16 юли – събота от 18:00 ч. в ”Джанановата къща” в с. Габарево по традиция се проведе тържество, на което беше чествана тази бележита дата, в знак на признателност към делото на великия българин.. Джанановата къща е мястото, където е отсядaл Апостолът при пребиваването си по тези места.
По повод 174 години от рождението на Васил Левски, община Павел баня, Читалище „Напред 1903г.” и Училищното настоятелство в четвъртък – 15 юли от 10 часа пред паметника-чешма на Майката проведоха традиционната вече „Лятна читалня” под надслов „Поколенията помнят”