Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Седмица на отворените врати по случай Празника на българс
Posted by SB on 2010/9/14 9:27:56 (2542 reads )

- Седмица на отворените врати по случай Празника на българс

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ„ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И СПАСЯВАНЕ”
гр. ПАВЕЛ БАНЯ
 
 
За пореден път след 1995 г., по вече утвърдила се традиция, за периода от 13.09. до 17.09.2010 г. общественото внимание в страната ще бъде привлечено към въпросите на пожарната безопасност чрез Седмицата на пожарната безопасност. По традиция тя съвпада с Професионалния празник на българските пожарникари - 14-ти септември. На тази дата през 1905 г. в гр.София по инициатива на пожарните командири от София, Пловдив, Бургас, Пазарджик и Асеновград се провежда Първият пожарникарски събор. На форума присъстват 17 командири на пожарни служби от цялата страна. На него са взети решения за създаване единна организация на противопожарната охрана у нас, за поставяне началото на обучение на населението по противопожарна охрана, за усъвършенстване на нормативната и материалната база. Учредено е и дружество на пожарните командири от цялата страна, със свой устав и печатен орган - списание "Пожарно дело". Делегатите на събора единодушно приемат 14 септември да се чества като Празник на пожарникарите в България.
Идеята 14 септември да се чества като професионален празник на служителите от пожарните служби в България е възродена в новата ни история с решение № 385 на МС от 12.09.1995 г. Седмицата около тази дата се обявява за Седмица на пожарната безопасност.
           През периода от 13.09. до 17.09.2010 г. служителите от Районно управление "Пожарна безопасност и спасяване" –
Павел баня ще отбележат Празника и Седмицата на пожарната безопасност с провеждането на редица мероприятия, с цел популяризиране на пожарното дело сред гражданите на общината. Какво по-значимо е предвидено в програмата:
                В сградата на РУПБС-Павел баня от 13.09.2010 г. ще заработи временна приемна. На място в управлението или на телефон 32-62 гражданите могат да задават въпроси, свързани с пожарната безопасност и да получат компетентни отговори по тях. През периода е организирана "Седмица на отворените врати в РУПБС-Павел баня. Ако посетят на място пожарната служба, гражданите ще имат възможност да се запознаят по-подробно с историята, традициите и настоящето на пожарната дейност в гр.Павел баня. Ще бъде дадена възможност на всички желаещи да се докоснат до ежедневието на огнеборците и да се запознаят отблизо с работата на специализираните органи за пожарна безопасност, както и с използваната в дейността им техника. Ще могат да разгледат, да пипнат и поставят лично защитните пожарникарски средства и специфичното техническо оборудване, както и да седнат в пожарните автомобили.
Със започването на новата учебната година ще се акцентира на подготовката на подрастващите за предотвратяване и правилни действия в случай на пожар. 
                                                                                           РУ „ПБС” – ПАВЕЛ БАНЯ
 
 
 
БИХ ИСКАЛ ДА ВИ КАЖА.....
 
Това не са наши думи, но биха могли да бъдат. Те са извадка от един пожарникарски форум, в тях се съдържа всичко, което всеки от нас би искал, би могъл и не знаем дали би намерил сили да разкаже.
 
Бих искал да видиш мъката в очите на човека, когато целият му свят е обгърнат в пламъци или когато прибиращото се семейство заварва цялата си собственост изгоряла и разрушена.
 
Бих искал да знаеш какво е да претърсваш горяща спалня за скрило се малко дете, и пламъци търкалящи се по тавана и изгарящите длани и колене докато пълзиш по пода, извит от тежестта си, а кухнята над теб гори.
 
Бих искал да разпознаваш уникалната миризма на горящата изолация, вкусът на разкаляните сажди, чувството за прекомерна жега нахлуваща през екипировката, звукът на пращящите пламъци, безсилието когато не виждаш абсолютно нищо в плътния дим.
 
Бих искал да си с мен в спешното, когато доктора съобщава часа на смъртта на 5 годишната красавица, за чиито живот съм се борил през последните 25 минути, която никога няма да отиде на първа среща или да каже на майка си „Обичам те!” отново.
 
Бих искал да усетиш чувството на безсилие, което ме обвзема когато на кръстовището ми отнемат предимството, а аз махам с едната ръка, с другата натискам клаксона отново и отново, а когато имат нужда от нас първите думи с които ни посрещат са „Защо се забавихте толкова...!”.
 
Бих искал да знаеш какво е чувството да влезнеш през задния двор и да поздравиш семейството ми и да нямаш куража да им кажеш, че за малко да не се върна от последното произшествие.
 
Бих искал да разбереш какво е да държиш в ръце малко момченце, вкопчило се в ръката ти с въпроса „Мама добре ли е?”, без дори да имаш силата да го погледнеш в очите и да нямаш отговора. Или да държиш дълго време настрана мъж, чийто най-добър приятел е изваден от смачкания автомобил и откаран с линейка пред очите ми и да знаеш, че той е бил без колан – добре познавам това чувство.
 
Бих искал да разбереш приятелството и личното удовлетворения когато помогнеш, спасиш живот или нечия собственост, да се отзовеш на помощ или да създадеш ред от един пълен хаос.
 
Само ако си живял по този начин ще можеш да разбереш и оцениш кои сме, какви сме и какво точно означава за нас тази професия.