КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2010/6/16 10:43:03 (2989 reads )

Завърши Шестият Празник на розата и минералната вода Павел баня 2010, който се проведе в дните от 10 до 13 юни. В него се включиха над 500 участници. В международния фолклорен фестивал взеха участие над 150 танцьори и музиканти от Грузия и България.
В първия ден на празника бе открита изложба Приложни и изящни изкуства на експонати, изработени от секция „Изобразително изкуство” към Школата по изкуства за деца гр. Павел баня. Изключително голям интерес предизвика Представянето на романа „Жив” на Мариан Желев, който е от гр. Варна и за втори път гостува на литературната общественост в гр. Павел баня.
Едно от най-важните събития беше изборът на Царица Роза Павел баня 2010, На 11 юни на грандиозен спектакъл на лятната сцена в центъра на гр. Павел баня с участието на Драгомир Драганов, формация "Танцът на вятъра" и 9 прекрасни млади дами от община Павел баня по най-демократичен начин публиката избра Шестата си Царица Роза - Павел баня 2010.
                Царицата се казва Ния Бошнакова на 18 години от гр. Павел баня, абитуриентка от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий гр. Казанлък. Тя е танцьорка в Общинския фолклорен ансамбъл „Детелини”, който през миналата година отбеляза своя 20 годишен юбилей
На Плажния комплекс в гр. Павел баня участничките в избора на Царица Роза избраха за Цар на минералната вода Тодор Тодоров – абитуриент от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий гр. Казанлък.
 
Около 500 деца от цялата страна се събраха в парк „Загорче” с. Долно Сахране, където се проведе и XVI-тия национален детски фолклорен празник „Загорче”.
 
На празника присъстваха групи организирани туристи от различни държави и много млади хора от страната, дошли специално за празника. Те видяха традиционните ритуали Розобер и Розоварене, които бяха представени в последния ден, а карнавалното шествие, в което дефилираха участниците в международния фолклорен фестивал, както и всички кукерски състави от общината и останалите участници в празника беше както винаги едно от най-атрактивното събитие
                Празникът беше пъстър и богат, събрал магията на богатствата на общината – българската маслодайна роза, силата на минералната вода, възродените традиции и фолклора.
                Тази година Празникът на розата и минералната вода отново предизвика и международен интерес -  гости на празника бяха посланиците на Пакистан и Сирия. Гостите следиха с голям интерес карнавалното шествие, като особен интерес предизвикаха кукерските състави. Кукерите по традиция „обръснаха” за здраве високите гости.
Както всяка година в празника активно се включи и частния бизнес.
Празникът на Розата и Минералната вода в община Павел баня  се провежда за 6-ти пореден път под патронажа на Кмета на общината Станимир Радевски.
Кметът на община Павел баня Станимир Радевски благодари на подпомогналите Празника с финансови средства , а именно:
1.       УНИКРЕДИТ БУЛБАНК – централен офис и филиал Казанлък;
2.       ГАБРОВНИЦА АД , с. Горно Сахране, община Павел баня;
3.       ЕТ АНТОН БУРГУДЖИЕВ, град Павел баня
4.       ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО БУЛСТРАД;
5.       Иса Бесоолу, с. Александрово, община Павел баня;
6.       ТУРИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ „РОЗА ТРАВЕЛ” ;
7.       СЕВТОПОЛИС НОТЕЛ - БАЛНЕО И СПА , град Павел баня;
8.       СИТИ ГАЗ – БЪЛГАРИЯ АД
Празникът е организиран изцяло от служители в Общинска администрация на община Павел баня в партньорство с местни фирми и организации:
1.       БАЛНЕОХОТЕЛ МАРКОНИ , град Павел баня;
2.       Райчев и син ЕООД, град Павел баня;
3.       Милена Паунова, комплекс Плажа, град Павел баня;
4.       Розоварна Дамасцена, с. Скобелево, община Павел баня;
5.       Ранчо”Четири сезона”, с. Скобелево, община Павел баня;
6.       Булаттарс ЕООД – Розови масиви и Розоварна, град Павел баня;
7.       Велин Аликанов, град Павел баня;
9.        Кукерски състав при читалище Напред, град Павел баня;
10.   Фолклорен ансамбъл Детелини, град Павел баня.
11.   Мотоклуб Змейовете, гр. Павелбаня и с. Турия;
12.   Къща за гости „Маги”