КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2010/3/30 9:52:10 (2374 reads )

Завършиха проявите в община Павел баня по повод 120-та годишнина от рождението на Чудомир. Празничните събития започнаха на 24 март с поход до с. Турия, където учениците от СОУ „Христо Ботев” от град Павел баня бяха сред първите посетители на представената изложба „КарикаТУРИСТИ”. Цанко Киранов, началник на парков участък Тъжа, представи изложбата, като подчерта, че създаването й е резултат от сътрудничеството на Дирекцията на Националния парк и Дома на хумора и сатирата в Габрово. В експозицията са включени 79 карикатури на 65 автора от 21 държави на 4 континента. Творбите са събирани в продължение на 35 години във Фонда на Дома на хумора и сатирата.
На 25 март барабанчик оповести програмата за празниците в центъра на курортния град. „На сладко от дренки с Чудомир” беше мотото на срещата, на която бяха наградени авторите на отличените творби в конкурсите за хумористичен разказ и хумористична рисунка, след което родственици и съвременници на големият български писатели художник разказаха спомени за него. Срещата завърши с прожекцията на документалния филм на фондация „Чудомир” - „Съдба до съдба”. Вечерта в с. Габарево бе представена книгата на Десислава Георгиева „Притча за момичето с къдриците”.
                „Женско царство или Калцуневият хайлайф” – адаптация по произведения на Чудомир, Ст. Л. Костов и Елин Пелин:представиха на 26 март ученици от Театрално ателие при СОУ “Христо Ботев” Те изнесоха две представления - в Павел баня и в с. Турия - родното място на писателя. На 27 март от 18:00 часа в залата на читалище “Чудомир” по традиция самодейците представиха своя спектакъл “Нашенци” - адаптация по произведения на великия български хуморист и художник, с участието на танцов състав при читалище „Зора” с. Търничени. И тази година неприятно впечатление направи липсата на всякакъв интерес от страна на фондация “Чудомир”- гр. Казанлък към родното село на писателя.