КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2010/2/3 14:58:58 (3494 reads )

Кукерите от с. ТурияНа 29,30 и 31 януари Община Павел баня се представи изключително успешно с около 200 участника на Деветнайсетия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр. Перник. Шест автобуса откараха кукерските състави от общината, които независимо от ниските температури направиха атрактивно представление. Ако имаше награда за най-голяма канонада и най-голям запален огън, то несъмнено кукерите от нашата община са най-големите претенденти. Това разбира се не попречи на всички наши състави да се приберат с големи награди в другите категории.Председателят на журито на 19 Международния фестивал "Сурва" 2010г., проф. Рачко Попов обяви победителите и едната от двете големи награди на фестивала грабнаха кукерите от с. Турия.
                Награди по 700 лв.за поддържане и предаване на местната традиция в категория „Кукери” получиха групите от   Тъжа, Габарево и сдружението Осетеново - Александрово - Манолово
                Награди от по 500 лв.за атрактивност за група от Източна България получиха кукерите от Търничене и Павел баня
                Специална Грамота за впечатляващо присъствие в маскарадните дни на град Перник си заслужи кукерски състав с възрожденска група от с.Габарево, а Голямата награда за кукерска група - 2000 лв. получиха „Старците” от с.Турия
                Както повелява традицията с много гърмежи и високи огньове от запалените сламени колиби нашите участници показаха, че за хората от община Павел баня кукерските игри са неделима част от бита и традициите предавани от поколение на поколение, а най-важната цел на игрите е създаването на неповторима празнична атмосфера.
                През тази и следващата седмица ще се проведат традиционните кукерски игри във всички населени места на общината. – на 07.02.10г – месни заговезни в с.Търничене и с.Тъжа около 14 часа, а в останалите населени места- гр.Павел баня, с.Турия, с.Долно Сахране, с.Горно Сахране, с.Габарево, с.Осетеново, с.Александрово и с.Манолово на 14.02.10г. – сирни заговезни.
                Очаква се карнавалното шествие в гр. Павел баня да достигне до централния площад около 15:00 часа.