КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2009/11/3 11:24:08 (2891 reads )

                Кметът на община Павел баня г-н Станимир Радевски връчи Почетния знак „Павел баня” на две от най-старите обществени институции в общината: СОУ „Христо Ботев” гр. Павел баня и Читалище „Обнова”, с. Габарево. 130 годишен юбилей отбеляза единственото средно училище в общината с тържествена програма в салона на читалище „Напред” гр. Павел баня.
      „Пренесло и съхранило с любов най-прогресивните български традиции, днес Средно общообразователно училище „Христо Ботев” е огнище на просветния живот,  което сгрява и осветява всички и дава своя незаменим принос за обогатяване на знанията и уменията на нашите деца.
        Пред Вас, скъпи учители, правя дълбок поклон за професионализма, за благородството, мъдростта и търпението, защото високо ценя стореното от поколения преподаватели и директори на училището в предишни десетилетия и защото вярвам в неговото добро бъдеще.
        Желая Ви здраве, успехи, воля и талант, за да посрещате и занапред достойно предизвикателства на времето, в което живеем!”-  се казва в поздравителния адрес от кмета на общината по повод юбилея.
                Най-старото читалище в общината – читалище „Обнова” с. Габарево празнува 140 години от своето основаване също в навечерието на Деня на народните будители с тържествен концерт на самодейни състави и индивидуални изпълнители. В последните няколко години освен кукерския състав и възрожденската група с известното в цяла България черешово топче, в читалището се възроди танцовият ансамбъл „Хоровод” с ръководители Донка и Стоян Илински, в който заедно участват три поколения – баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци. Със своя ентусиазъм и емоционалност ансамбълът бързо доби популярност както в цялата община, така и в други населени места в Старозагорска област.       
       През тази година общинското ръководство осигури средства за подновяване на част от костюмите на ансамбъла, както и за нови ямурлуци на групата, представяща коледарските обичаи.