КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2008/9/15 8:25:37 (3443 reads )

Тържествата по повод 8 септември Рождество Богородично- Ден на Община Павел баня и храмов празник на града и тази година предложиха на гости и жители на общината разнообразна културна програма.
 
На 4 септември, къща-музей Чудомир в с. Турия събра почитателите на старата градска песен с концертна изява на групата за стари градски песни „Златна есен” към културен клуб на пенсионера гр. Павел баня. Мотото на концерта бе „Гърди си с рози накичи”, което е свързано и с традиционния поминък на населението – розопроизводството.
 
Същата вечер в “Джананова къща” село Габарево се проведе традиционната годишна среща на творците от Община Павел баня. Инициатор на провеждащото се вече прта година събитие е Кметът на Община Павел баня Станимир Радевски.Творците от общината обсъдиха с общинското ръководство своите проблеми и предложения за развитие на културата и изкуството в общината. Присъстващите бяха запознати с основните функции на създадения със заповед на кмета на общината художествен съвет.
По-късно вечерта на лятната сцена в гр. Павел баня със концерт на Мъжки камерен хор при читалище Иван Вазов гр. Сопот бе закрито „Лято в Павел баня” . Веселието продължи с оркестър Минерален извор.
 
На 5 септември във фоайето на читалище „Напред” бе открита изложбата „Виртуална разходка в гр. Павел баня 2008 – 2010г.”, на която жители и гости на града имаха възможност да видят съществуващи новопостроени сгради, които очертават вече европейския облик на курорта, както и проекти на почивни станции и хотели, които ще бъдат построени през този период. Изложбата можете да разгледате по всяко време от 8 до 19:30 часа.
След изложбата, при голям интерес протече представянето на Второто издание на книгата „Сълзи и рози” на Христо Стоилов. Община Павел баня финансира преиздаването на книгата, която освен художествена има и историческа стойност за с. Турия и Павел баня. На представянето бе дадена висока оценка на произведението, а авторът, който се вълнуваше изключително много заяви, че вече е почти готово и продължението със заглавие „Спомени от преживяното”
 
На 5 септември в салона на Читалище “Напред” гр.Павел баня се проведе петата по ред годишна среща на Кмета на Община Павел баня Станимир Радевски с жители от цялата община. По традиция, кметът на общината направи кратък обзор на постигнатото през изминалата година и сподели със своите избиратели трудностите, които среща през новия мандат. След срещата, пред многобройна публика със самостоятелен концерт се представи ансамбъл „Детелини”
 
На 6 септември от 10 часа в гр.Павел баня се проведе традиционният Масов лекоатлетически крос “Златна есен”, в който взеха участие представители от Пенсионерските дружества на цялата община, децата на Павел баня, общинска администрация и почиващи в курортния град. Най- малкият участник в състезанието получи специална награда. За първи път през тази година хората от третата възраст участваха в колоездачна обиколка на градския парк. Спортния ден продължи със атрактивни състезания по плуване, с което беше закрито “Плувно лято 2008”. Основният организатор на събитието. Кметът на Община Павел баня връчи награди за победителите в различните спортни категории.
 
От 19.00 часа на лятна сцена Павел баян беше организиран концерт по случай 123 години от Съединението на България. След Тържественото слово на сцената се представи хор за школувано пеене „Тодор Мазаров”, а след него празника продължи с кръшни български хора.
 
В празничната програма по случай Деня на Община Павел баня, в късния следобед петък – 7 септември беше определен за децата от общината. Актьорите от драматичен театър „Любомир Кабакчиев” от гр. Казанлък успяха да пренесат децата в прекрасния приказен свят с постановката на пиесата „Пепеляшка”. От 19”30 часа сред многобройна публика обичаната от всички Тони Димитрова пя за всички жители и гости на града ни.
 
На 8 септември в обновения след ремонта храм Рождество Богородично архиерейски наместник свещено иконом Петко Мотев отслужи Тържествена Света литургия. От църквата към центъра на града тръгна литийно шествие. Пред сградата на общината отец Мотев и свещеници от храма в гр. Шипка , Казанлък  и Павел баня отслужиха водосвет за здраве на всички гости и жители на Община Павел баня и освети празничния курбан.
Кметът на Общината Станимир Радевски приветства жителите и гостите с добре дошли на празника на Общината и пожела на всички крепко здраве, благоденствие в домовете и с всеки изминал ден все по- осезаемо да бъде усетена промяната към един по- добър живот, достоен за всеки българин, да живеем в мир и разбирателство по между си и да работим с усърдие за развитието на нашия град.
 
 
                   За пета поредна година Кметът на Община Павел баня Станимир Радевски връчва Годишна награда за принос в развитието на дребния и среден бизнес в областта на туризма. До сега наградата получиха бизнесмени, които развиха своя бизнес с бързи темпове през тези години. Тази година хората, които получиха наградата имат двоен принос за развитие на туризма в общината. Освен, че вече успешно развиват своя семеен бизнес, те имат изключително голям принос в културния живот на общината. Наградата получиха Недка и Кольо Кавръкови. Носителят на наградата получава диплом, почетен знак  и сувенирна роза– едни от символите на общината.
 
 
            На 9 септември в с. Турия се проведе Младежки еко пленер по проект „Изграждане на местен капацитет за обществен диалог в сферата на опазването на околната среда в общините Павел баня и Брезово. Над 50 деца и младежи от двете общини изрисуваха асфалта в центъра на селото, за да изразят своята подкрепа по решаването на въпросите свързани със защита на природата. Привличането на вниманието на младото поколение към екологичните проблеми е една от първите стъпки към тяхната гражданска ангажираност. Компетентно жури отличи най-добрите рисунки, а техните творци получиха награди. Награда получи и най-малкия участник – 5 годишният Пресиян.