Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Дядо Цанко Митков - Комитата
Posted by SB on 2014/5/29 16:57:56 (1873 reads )

- Дядо Цанко Митков - Комитата

    Всяка година в цяла България точно в 12.00 часа сирените се включват и всички българи отдават едноминутно мълчание в памет на загиналите в борбата за свобода. Почти няма населено място, откъдето да не е тръгнал по нечии стъпки поне един истински българин, жертвал живота си в името на една велика кауза. Не са и малко паметниците, пред които признателните българи на този ден – 2 юни полагат цветя и венци, с което отдават своята почит към загиналите. В центъра на град Павел баня също се издига монумент, който е с лика на Цанко Комитата – най - младият Ботев четник. Той е роден в село Турия, едно китно малко селце, което се намира в непосредствена близост до град Павел баня. Остава от малък сирак – баща му умира, когато е съвсем невръстно дете – само на три месеца, майка си също едва помни. Освен Цанко, семейството има още четири деца. До 19 години младежът е чиракувал по чужди къщи, за да изкарва прехраната си. През 1875 година с двадесетина свои съселяни тръгва да търси препитание в чужбина. Тъй като по това време все още е нямало дори железница, тръгват пеша и стигат до Русе, откъдето с параход се прехвърлят в Гюргево. В чужбина именитият туриец работи в керемедчийница, но след като неговите другари се връщат в България, Цанко се прехвърля в една кръчма да слугува., след което отново се връща в Гюргево. Именно там на 17 май 1876 година за пръв път се среща с Христо Ботев и се включва активно в революционната дейност. След като се организират, заедно с още няколко свои съмишленици - Ботеви четници, тръгват за сборния пункт на групата, който е на връх „Киселов” в Гюргево. Оттам на 19 май сутринта всички потеглят за връх „Вола”. Стигайки върха, революционният отряд се разделя на две групи – едната предвождана от Ботев, а другата – от Даскал Димитър Икономов. По пътя обаче част от четата е пленена и откарана в София. След като цяла седмица тече разследване, всички са осъдени на смърт чрез обесване. Точно по това време в България е изпратена да разглежда Баташкото клане европейска комисия, която освобождава задържаните.
След като е освободен, младият революционер решава да се върне в родното си село, където никой от съселяните не иска да приюти и подслони. Отивайки в дома на сестра си Рада, там го намира селският кмет, който тъй като не успява да разчете документа, който четникът носи със себе си, че е свободен и не е опасен, е изпратен в затвора, откъдето по-късно отново бива освободен. След като за пореден път се завръща в родното село Турия, Цанко става пъдар. Малко по-късно отново тръгва да търси късмета си по Овата. Там той събира достатъчно средства и решава са се ожени, но когато избухва Руско-турската освободителна война семейството на Цанко се премества да живее в землището на днешна Павел баня.
Семейството на Цанко и Пена има две дъщери, от които едната умира съвсем малка, а другата се омъжва в Павел баня и остава да гледа родителите си.
Всяка година на 2 юни, денят в който се отбелязва годишнина от гибелта на Христо Ботев, Цанко Комитата събира семейството си и прави курбан за загиналите герои за свободата на България. Цанко умира на 5 октомври 1944 година.
Повече от 60 години след неговата смърт, ръководството на Община Павел баня взема решение да издигне паметник в негова чест. Постаментът, който се намира в центъра на град Павел баня е открит тържествено на 2 юни 2006 година.