Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Етнографски комплекс "Дамасцена" отново отвори врати
Posted by SB on 2014/5/27 7:23:05 (3489 reads )

- Етнографски комплекс "Дамасцена" отново отвори врати

На 23 май 2014 година официално бе открита новата розоварна на „АЛБА ГРУПС” ЕООД, разширението на „ДАМАСЦЕНА” ООД, както и новият туристически сезон 2014 в етнографски комплекс „ДАМАСЦЕНА” в село Скобелево. Събитието бе уважено лично от г-н Станимир Радевски, кмет на Община Павел баня, както и от десетки партньори и приятели на организаторите.
Всички присъстващи бяха силно впечатлени от новите атракции, които комплексът предлага – пеещият и светещ водопад, както и паметник на легендарния Алеков герой – Бай Ганьо. В богатата празнична програма, посветена на тържественото откриване на новия сезон в комплекса, се включиха както местни самодейци – кукерски и фолклорни състави, така и професионалистите от ансамбъл „Искра” град Казанлък.
 Ежегодно комплексът се посещава от стотици туристи, които имат възможност да се насладят на уханието на българска маслодайна роза, която се отглежда в розовите масиви в негова близост, както и да проследят целия процес на розоваренето, започвайки от самия розобер и стигайки до крайния продукт – розовата вода и масло. Производствената база в етнографския комплекс е съчетана с музейна част, в която се пресъздава производството на розово масло от преди повече от триста години. Националните занаяти допълват като цяло музейно – архитектурната част. Съчетанието на този комплекс от затворен тип с розариум прави посещението му незабравим спомен за всеки, докоснал се и вкусил от редицата продукти с розов екстракт.