КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2008/7/11 9:25:03 (3865 reads )

На 14 и 15 юни в с. Габарево  се проведе Вторият празник на черешата, който с Решение на Общински съвет е включен в Културния календар на общината и се провежда под патронажа на кмета на община Павел баня г-н Станимир Радевски.Първият празник, който се проведе през миналата година и беше Първи празник на черешата в България и предизвика широк медиен интерес.

Съчетанието на основния поминък на населението със съхранените традиции и силния патриотичен дух на габаревци намира своето място в празник, който хората сами създадоха в разгара на прибирането на черешовата реколта – всяка година през третата седмица на м. юни. От 12 до 15 юни тази година жители и гости на с. Габарево изживяха прекрасни часове с богатата програма на празника. Премиерата на новата стихосбирка на д-р Петя Дрянова „Роза в музея” и изложбата от творби на сем. Окан бяха само предизвестие на истинския дъжд от събития в съботния ден. Дух на патриотизъм цареше в ритуалната зала на кметството на конференцията „Опълченците от Габарево” с лектор Марина Гочева.Селото е дало 25 опълченци в Руско -турската освободителна война, като най-младият, Тодор Габарев е изпратен като стипендиант в Русия, завършва военно училище и достига до генералски пагони. Творческата среща на поети и писатели от цялата община вече е едно традиционно събитие, за което предвиденото по програма време никога не достига. Срещата преминава в коктейл „На габарско сладко”, на който всеки може да опита традиционното бяло сладко, сладко от череши и много други ястия, характерни за региона.
Празника бе открит официално от кмета на община Павел баня г-н Станимир Радевски, под чийто патронаж се провежда вече втора година. Според неговите думи, празникът е станал вече традиционен и прави една малка, но важна крачка по пътя към красивото бъдеще на Габарево. В церемонията по откриването участваха Кукерския състав и Възрожденската група начело с Райна Княгиня, а залповете от „Габаревския” топ се носеха навред из прекрасната долина Розова долина. Празничната програма представена от Танцов ансамбъл „Хоровод” при НЧ „Обнова” с. Габарево, която събра рекорден брой зрители в залата на читалището беше толкова емоционална, че просто не може да се опише, а трябва да се види. Веднага след спектакъла, отново в дух на родолюбие, СНС „Багатур – прабългарска школа за оцеляване” представи древни тракийски и прабългарски сюжети, ритуали и бойни умения на нашите деди. Денят завърши с великолепна празнична заря и разбира се празничен хоровод с оркестър за народна музика, който весели гостите и жителите на с. Габарево през целия ден.
 
Безспорно най-цветната част от целия празник е ритуалното представяне на ритуала „Черешобер” в черешовите масиви в неделя сутринта. В центъра на селото пред погледите на събралото се множество се подготвят шарени каручки. Деца и жени в народни носии и кошнички за череши се суетят около каруците, а мъжете с накривени калпаци придържат конете, докато всички се качат. Шествието радостно потегля към черешовите градини и минава през цялото село, като създава атракция и за пътуващите по подбалканския път. Весел детски смях, закачки и напътствия от по-възрастните жени се чуват, докато всички пълнят своите кошнички с прекрасни едри череши. Към създалата се еуфория обхваща дори без да се усетят и работниците в черешовите градини. След като се приберат, децата се присъединяват към участниците в Детското утро в центъра на селото, където продължава и всеобщото веселие.
Колкото и да е голям светът, той винаги започва от някъде. За габаревци това някъде е прекрасната долина между Балкана и Средна гора, където утрото ни буди с аромата на розите, а вечер ни приспива с ромона на Тунджа и песента на щурците.