Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Бе открито пано--дърворезба за Чудомир
Posted by SB on 2008/3/28 9:13:58 (4274 reads )

- Бе открито пано--дърворезба за Чудомир

На 25 март с откриването на пано- дърворезба „Братята Георги Чорбаджийски и Димитър Чорбаджийски - Чудомир” беше поставено началото на Чудомировите дни в Павел баня и Турия- родното място на Димитър Чорбаджийски, за което Чудомир е казал: „Колко е хубаво това Турия! Също Велико Търново, ама по- хубаво!”.
Паното- дърворезба е изработено от художникът и дърворезбар Иван Бубев, родом от Павел баня.
На откриването присъстваха внуците на Чудомировия род Гергана Гечева, д-р Йордан Гечев, д-р Антонин Гечев, Златозар Драганов, Красимира Фотева. Сред гостите на събитието беше и художникът- карикатурист Теньо Пендарев и журналистката Донка Пендарева. От името на внуците на Чудомировия род госпожа Фотева, пожела на всички да запазят в себе си усмивката на Чудомир и да я предават на поколенията, защото най- празният от нашите дни е този, в който не сме се смели нито веднъж.
С това събитие беше отбелязана и 118 годишнината от рождението на Чудомир. Писател- хуморист, художник- карикатурист, главен редактор на вестник „Искра”, дългогодишен директор на музея и художествената галерия в Казанлък.
През 2007г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Павел баня” и „Почетен жител на с.Турия” за изключителни заслуги, оставили трайна следа в развитието на Община Павел баня в областта на изкуството и обществените отношения. През 1966г. е избран за депутат в Народното събрание.
Особен принос към националната ни култура са неговите „нашенци”- серия от образи, взети от натура от родното му село Турия- описани във фейлетони и изобразени в картини.
През 2007г. брат му Георги Чорбаджийски също е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Павел баня” за изключителни заслуги, оставили трайна следа в развитието на Община Павел баня в областта на науката, образованието и обществените отношения. От 1896г. започва да учителства в родното си село Турия, Александорово, Габарево и Павел баня. Основоположник е на прогимназията в Павел баня и неин първи директор, какъвто остава в продължение на 30 години. Георги Чорбаджийски става един от най- дейните ръководители на културния живот в общината. Основател е на читалището в Павел баня и Турия и дългогодишен техен председател. Основател е на Съюза на розопроизводителите в България. Избиран е за окръжен съветник при Старозагорски окръжен съвет и общински съветник в Павел баня.
Тържеството продължи с изпълнение на Чудомирови разкази, пресъздадени от ученици на СОУ “Христо Ботев” гр.Павел баня.