Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - 100 години от Балканските войни отбелязаха в общината
Posted by SB on 2012/10/8 8:01:19 (3038 reads )

- 100 години от Балканските войни отбелязаха в общината

На 5 октомври се навършват 100 години от деня, в който за България започва първата Балканска война /1912-1913 г – героична епопея за освобождението и човешките права на българите в Османската империя. 34 години по-рано е завършила Руско-турската освободителна за България война. Но Берлинският конгрес на Великите сили оставя след нея открит „Източния въпрос” – българи и други християни остават под османска власт в Македония, Одринска и Беломорска Тракия и други части на Балканския полуостров. Освободителните борби в тези земи и международните дипломатически усилия не донасят решение на този проблем. Възможностите за мирен изход са вече изчерпани. По-рано през 1912 гчетири балкански държави – България, Сърбия, Гърция и Черна гора, сключват военен съюз, насочен срещу Османската империя.

Кметът на община Павел баня г-н Станимир Радевски поднесе венец пред Паметника-чешма в знак на признателност към  загиналите наши съграждани в Балканските войни, след което отпътува за гр. Стара Загора, за да вземе участие в Националните чествания и в празника на града.

Малко по-късно в с. Долно Сахране се проведе тържество пред паметника на загиналите в Балканските войни, който във връзка с честванията на 100 годишнината от началото на войната бе преместен от двора на закритото вече училище в центъра на селото.