КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2012/9/25 13:38:19 (2270 reads )

Тази вечер приключи първата по рода си конференция, посветена на историята на Павел баня – „Историята помни, съвременниците разказват. Павел баня – вчерашната надежда за утре.“
 Близо три часа зала „Младост“ на читалище „Напред“, гр. Павел баня, бе средищен център на историческата памет, а зрителите взимаха участие, като допълваха историческите сведения, разказани от специалните гости – етнографи, историци, културолози и краеведи.
Събитието бе уважено от Зам.-областния управител на Област Стара Загора, Народния представител от Старозагорски избирателен район, Председателя на Общинския съвет на Община Павел баня, Общински съветници, Кмета на Община Павел баня, Зам.-кметовете, директори на училища, учители, жители и гости на град Павел баня.
Конференцията имаше за цел да представи непознати и в същото време интересни факти за произхода и развитието на селището Павел баня като курортен център през времето.
„Като акценти от днешната кръгла маса- дискусия можем да изведем следните исторически факти: Лечебните свойства на минералните води са били познати още от римско време, а за това свидетелстват статии за разкопки и разкрития на римски останки. Бяха показани автентични снимки от миналото, които секретарят на читалище „Напред“, Веселин Енчев, предостави любезно от личната си колекция. От автентични документи от времето на създаването на Павел баня се посочва, че основателите приемат за новото селище, изградено след опожаряването на село Турия, да носи името на най-малкия син на Царя Освободител – Княз Павел Николаевич Романов.“, споделя Недялко Несторов, главен организатор на кръглата маса – дискусия.
Гостите от Историческия музей „Искра“, гр. Казанлък, отправиха предложение към обществеността на Павел баня да вземе отношение по въпроса с подготовката за печат на дневника на Протойерей Савва Иванов, историческа личност, буден и далновиден църковен служител, който прави изключително много за създаването на новото село Павел след Освобождението. Бяха чути предложения и за откриване на паметник на Княз Павел в центъра на курортния град.
В самия край на конференцията бе връчено и Предложение за решение на Председателя на Общинския съвет на Община Павел баня, г-жа Недка Кавръкова, че на базата на научните факти и сведения до този момент, Павел баня е кръстена на сина на руския Цар Освободител.
На излизане от конферентната зала павелбанци споделиха задоволството си от историческата разходка и поздравиха организаторите и партньорите за реализацията на подобно събитие.