КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услугиИнформация

E_mail

Архив новини :
Posted by SB on 2012/9/5 17:53:09 (2426 reads )

За руския темперамент, българския фолклор и вечната дружба – Лиски 2012
                Преди да започна разказа си за пребиването на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” в Русия, зададох на повечето от танцьорите един и същ въпрос – „как почувствахте Лиски?” Отговорите бяха еднотипни, та дори лаконични – „магическо място!”.
                Толкова емоции, топлота и настроение, гарнирани обилно с руски темперамент и български фолклор, съпътстваха почти десетдневното посещение на павелбанската група във Воронежка област.
                След близо три дни пътуване, изтощителни престои на граница и много веселие в автобуса, убиващо скуката, представителната делегация на Община Павел баня, заедно с децата на родния ансамбъл, бяха радушно посрещнати на официална церемония от административния корпус на Лискински район.
                Още в деня на пристигането павелбанската група засади символично розови храсти, заедно с ръководителите и децата на руските състави в цветната градина на един от най-големите балнеолечебни комплекси в околността. Веднага след това мероприятие, на което се играеха и руски, и български танци, следваше разходка с файтон, а за желаещите – конна езда. В късния следобед в деня на пристигането „детелините” ни се изявиха като отлични гребци на красивото езеро с водни лилии в парковата част на санаториума. Минутите за култура бяха посветени на интригуващ разказ за историята на създаването на балнеолечебното заведение в специално построения за беседи музеен корпус.
                По-късно вечерта ПФТА „Детелини” имаше своето първо участие в международната фестивална програма, провеждаща се ежегодно на лятната сцена на санаториума специално за гостите му. След официалната част а събитието, за всички присъстващи беше подготвена дискотечна програма, на която звучаха хитове както на съвременни музикални таланти, така и евъргрийни на някои от големите имена на руската и световната сцена.
                В четвъртък на 30 август представителната делегация на Община Павел баня имаше среща на високо равнище с домакините от администрацията на град Лиски, чиято цел отново бе скрепяване на културните връзки между двете общини. През това време танцьорите демонстрираха завидна техника на леда и контрол на кънките, защото целият „Зимен дворец” и фитнес залата към него бяха на тяхно удобно разположение.       
                В ранния обяд пък изпробването на голяма част от съоръженията и аткракционите на Лунапарка бе черешката на доброто настроение. Еуфорията от влакчето на ужасите, гондолите и батутите държа всички до посещението на изключително модерно оборудван завод за производство на заготовки и монтажни елементи, където танцьорите сложиха каските и с интерес наблюдаваха работния процес.
                Програмата продължи със спортен полуден на територията на спортния комплекс в града. Макар времето да бе мрачно и твърде студено за края на август, приятелска футболна среща се състоя между импровизираните отбори от страна на Русия и България. Мачът завърши с отбелязване на дузпи, а впоследствие и награждаване с купи и медали. Веднага след това последваха приятелски срещи по баскетбол, тенис на маса и плуване, от които децата на Павел баня станаха носители на много награди. В края на спортния полуден след прозвучаването на руския и българския химн, се състоя официалната церемония по награждаването на спортистите. Малко по-късно в почивката преди концертната програма  в спортната зала, „детелините” ни споделиха, че са останали очаровани от многофункционалността на спортното съоръжение, неговото богато оборудване и съвременни удобства.
                Вечерта отново бе посветена на българо-руската дружба, а това само по себе си се подразбираше от великолепния концерт и дискотека непосредствено след него.
                Последният ден от месец август бе отреден за дълга разходка с параход по поречието на известната река Дон, по време на която звучаха руски песни и се играеха български хора. С типичното си гостоприемство домакините отведоха българската група до величествения Дивногорски мъжки манастир „Свето Успение”, където монасите бяха така любезни да разкажат за живота в тази девствена природа. Делегацията и танцьорите се изкачиха до скалният участък на манастира и преминаха през пещерните образувания с тебеширена структура, като пресъздадоха ритуала на монасите, идващи тук за служба всяка година на 7 юли в чест на Деня на Свети Йоан Предтеча. Децата имаха възможност да се докоснат и до чудотворната икона на Света Богородица, даряваща здраве на човека, когато той подхожда към Нейния образ с вяра и чистота.
                Впоследствие делегацията и танцьорите отново се завърнаха в град Лиски по същия маршрут с корабчето по реката. Същата вечер развлекателна програма с много музика, игри и награди забавляваше децата на ансамбъл „Детелини”, ансамблите „Руска фантазия”, „Жемчужина” и шоу балет „Мьi”, а по-късно всички похапнаха пица и руски сладолед. Павелбанци отново се срещнаха със своите стари приятели, обменяха си интернет адреси и фейсбук профили, за да могат да общуват свободно по между си, защото, както знаем, за дружбата не съществуват никакви граници.
                На първи септември представителната делегация на Община Павел баня, административният корпус на град Лиски, танцьори и деца от местните селища поднесоха венци и цветя на мемориалния комплекс „Щученский плацдарм”, изграден в памет на загиналите руски войни, успели през Втората световна война да отблъснат немското настъпление през река Дон.
                И понеже първи септември дава началото на учебната година, делегацията и „детелините” бяха гости на тържеството в едно селско училище. Впоследствие те бяха радушно посрещнати от учениците, които ги поканиха да разгледат обновените класни стаи. Нашите танцьори подариха на единствените трима първокласници традиционни български сувенири. Малчуганите от близката детска градина пък бяха нетърпеливи да изпеят научените песнички.
                Вечерта се състоя и поредната фестивална програма с участието на съставите от град Лиски, а ансамбъл „Детелини” блесна на сцената с перфектната хореография, която бе демонстрирана на танца шедьовър „Комитско либе”. Публиката аплодира бурно родния състав и когато танцьорите изиграха руско и молдовско шоу. Фестивалната празнична вечер продължи с изяви на хореографските ансамбли „Руска фантазия” и „Жумчужина”, а след концерта всички бяха на руско парти с българска музика.
                На следващия ден вкупом децата на Павел баня обикаляха по магазини и пазари, за да купят сувенири, матрьошки, руски бонбони и шоколад, а по-големите като експерти подбираха руска водка за армаган на близки и познати. В 15.00 часа се състоя и кулминацията на пребиваването на българската група в Руската федерация – галаконцертът и връчването на наградите за участие.
                На сцената прозвучаха песни на седем различни езика. Свилен Белчев, член на делегацията от България, поздрави зрителите с евъргрийни като „Светът е за двама” и „Подмосковные вечера”. Публиката въздишаше още и по изключителните изпълнения на ирландски танци, латино ритми, ала на крака ръкопляскаше на нашите „детелини”, които я оставиха без дъх със завладяващия „Стар тракийски танц”.
                В самия край на галаспектакъла бяха раздадени статуетките и наградите за участие, а павелбанската група получи възможността и за направата на професионална фотосесия. По-късно се състоя „Вечер на дружбата” в Лунапарка на град Лиски, където децата на ПФТА „Детелини”, „Руска фантазия”, „Жемчужина”, „Вдъхновение” и шоу балет „Мы” се забавляваха като за последно. Художественият ръководител на „Руска фантазия” Лариса Лютикова, сподели, че е останала възхитена от завързалите се приятелски връзки между децата на двете страни, които бяха непрекъснато заедно във всичките дни от пребиваването във Воронежка област.
                На следващия ден пред Дома на културата в Лиски целият административен корпус на града тържествено изпрати делегацията на Община Павел баня и ПФТА „Детелини”, като пожела творческо вдъхновение и много ентусиазъм за постигането на високи върхове.
                 На тръгване танцьорите въздишаха, защото Русия вече им липсваше! Всички те почувстваха Лиски като едно темпераментно градче, което има усета за красивото, правилно отсъжда за спецификата на чуждата култура, и повече от всичко цени приятелството – родено спонтанно, съхранено завинаги!