Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Приключи туристическата борса
Posted by SB on 2011/4/5 9:05:15 (2985 reads )

- Приключи туристическата борса

XІV-та Регионална контактна туристическа борса
„По пътя на слънцето” и журналистически тур на територията на община Павел баня
 
            Приключи ХІV-та Регионална контактна туристическа борса „По пътя на слънцето”, организирана от Регионална туристическа асоциация „Стара планина” и община Павел баня, с домакин тази година курортния град Павел баня.
            В рамките на три дни (31 март- 02 април) се случиха събития, които в дългосрочен план ще допринесат за оформянето на съвременния имидж и авторитет на общината, както и на административния център Павел баня като курорт с национално и световно значение в областта на балнеологията и възможностите за налагане на трайни тенденции в подобряването на  местния туристически потенциал.
Целта на ХІV-та Регионална контактна туристическа борса „По пътя на слънцето” бе да предостави информация относно ресурсите  на регион Централна Стара планина и на домакинстващата община, тази година в лицето на  община Павел баня, пред туроператори, предприемачи, представители на общини и неправителствени организации, журналисти и всички заинтересувани от развитието на туризма.
 
В деловата част на туристическия форум всеки от заявилите участие имаше възможност да представи новостите в предлагането на съответната туристическа услуга или да научи повече за конкуренцията в конкретната област. Обект на дискусия и разглеждане бяха насоките в туризма на територията на съседните общини, както и всичко, случващо се в сферата на туризма за регион Централна Стара планина – нови обекти, атракции и проекти.
 
В паузата на официалната програма, докато гостите на борсата отдъхваха в приятната и ароматна компания на чаша кафе и сладкиши, над 150 участника от всички кукерски групи от района очароваха гостите, като показаха атрактивна игра и добре съхранени традиции, които все повече привличат многобройни туристи.
Веднага след това в залата продължи работата си туристическата борса, а дискусия на тема „Уникалната балнеология на Павел баня” се състоя в ресторанта на балнео хотел „Маркони”. В нея взеха участие община Павел баня, водещи лекари и специалисти в областта на лечебната рехабилитация, работещи в курорта, както и представители на регионални, национални, печатни и електронни медии в страната.
     В деня на хумора и шегата стартира и журналистическата обиколка из туристически забележителности на територията на общината. Турът е финансиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в изпълнение на проект “Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”по Оперативна програма „Регионално развитие” - схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.3-01/2008 ”Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване”, по която Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е основен бенефициент.
     РТА „Стара планина” кандидатства в открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП и в края на м. октомври 2010 г. спечели търга като организатор и на тридневното журналистическо пътуване в района на община Павел баня.
     Журналисти, предприемачи и туроператори, участници  в Регионалната туристическа борса посетиха като първа дестинация селото на всеизвестният писател Чудомир, Турия. „Не на шега” те бяха изненадани от „пъдаря” на селището, който спря движението на автобуса им, точно на входа към центъра. В последствие, след като той не констатира нередности по временното пребиваване на гостите, те бяха любезно поканени да опитат гюлова ракия „Гюловица”, както и други вкусотии, приготвени с много желание и старание от месните жители, които този ден се бяха превърнали в живи Чудомирови герои. И за да бъде веселието пълно, съвременните „Нашенци” изнесоха театрална и певческа програма, под короната на вековния орех пред къщата на писателя хуморист. Посетителите имаха възможност  да разгледат родната му къща както и музейната сбирка на различни предмети от бита, костюми и снимки, които турийци ревниво пазят и непрекъснато обогатяват.
Продължението на тура бе в селото на стоте чучура, Габарево, където Джанановата къща очакваше своите гости, запазила духа на миналото време, когато Васил Левски заклева пред Библията, камата и револвера 36 членове на новосъздадения от него местен революционен комитет, след което гостите посетиха уникалната каменна църква „Св. Георги Победоносец”. Основното училище „Н.Й. Вапцаров” също бе обект на внимание, защото определено имаше какво да демонстрира - ремонтирани класни стаи с перфектна творческа атмосфера за учебен процес.
            Презентация, посветена на черешопроизводството - гордостта на габаревци, предизвика особен интерес у всички - дали защото бе време за обяд, или защото очарованието от показаните снимки повдигна настроението, но журналисти и туроператори обещаха да присъстват на следващия ежегоден „Празник на черешата” в селото. Малко по- късно вниманието прикова етнографската сбирка на комплекс „Валера”, където неговият собственик разказа любопитни факти за каракачанския род.
Габарево получи своето заслужено признание, защото посетилите определиха това място като „магическо”…
Следващият домакин на туристическата обиколка бе село Търничени и по- специално розоварна „Еньо Бончев”. Тук нейният собственик запозна интересуващите се със съвременните методи за розоварене и тенденциите в развитието на розопроизводството и износа на продукцията зад граница. Розоварната  се намира в обособен парков кът с множество редки представители на растителните видове, сред спокойствието и уюта на автентичната атмосфера и също представлява туристическа атракция.
Последен за този ден на тура остана Етнографски комплекс „Дамасцена”, с. Скобелево. Тук бе подробно обяснен процеса на извличане на прочутото по цял свят розово масло, а участниците в обиколката имаха възможността да отдъхнат сред невероятната малка природа на комплекса, изобилстваща от зеленина, веселите крясъци на плуващите в декоративното езеро патици, както и автентичната самобитност, витаеща наоколо.
Туристическата борса и журналистическият тур за района на община Павел баня приключиха на 02.03 в изключително гостоприемното село Тъжа. В залата на художествената галерия бяха представени възможностите за реализация и подобряване на селския туризъм в региона, тъй като с. Тъжа е една от основните „врати” към входа на Национален парк „Централен Балкан”. Представители на Парка запознаха присъстващите с флората и фауната на защитената местност, бъдещите тенденции в планинския, пешеходния и екстремния туризъм, както и новите стартирали проекти, свързани с цялостното облагородяване на един от трите големи национални парка в страната.
На раздяла близо 60-те участници в туристическото мероприятие споделиха, че са останали очаровани и много приятно изненадани от гостоприемството на своите домакини в лицето на община Павел баня. Подобни начинания дават изява на туристически, културен и информационен обмен, на препоръки, съвети, идеи, възможности  и бъдещи съвместни проекти, насочени към едничката цел- насърчаване на вътрешния туризъм в Република България.
 
 
По материал на  Румен Скрински
 Вижте как беше отразено събитието в медиите: