Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - 173 години от рождението на Апостола
Posted by SB on 2010/7/19 10:18:38 (2273 reads )

- 173 години от рождението на Апостола

173 години от рождението на Апостола
 
На 17.07.2010г. в Джанановата къща в с. Габарево община Павел баня, се проведе тържество, с което бе отбелязана 173-та годишнина от рождението на Васил Иванов Кунчев- Левски.
Певческата група на местното читалище „Обнова” поздрави присъстващите гости с няколко изпълнения, а по- късно бе представена и втората книга от поредицата „Габарево- ти, златна люлка, тих пристан” която разказва историята и богатата духовност на творците на селото.
                Джанановата къща е едно място, съхранило през времето спомена за дякона Левски. Нейният собственик, Васил Джананов издирва Апостола и го кани в селото с идеята да бъде сформиран комитет за въстание в околността. По време на 3 дневното си пребиваване тук, Левски заклева пред Библията, камата и револвера 36 първи негови членове…
И в Павел баня бе отбелязано рождението на Апостола по подобаващ начин. На 15 юни, Община Павел баня, съвместно с читалище „Напред” и училищното настоятелство на СОУ „Христо Ботев”, организира „Лятна читалня”, в която взеха участие възпитаници на училището. Те рецитираха стихове за Левски на местни поети и писатели.
Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. умира на бесилото край София.
 
                                                                                                                                             Румен Скрински