Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Сурва 2012 изпрати нашите кукери като победители
Posted by SB on 2012/1/31 13:23:52 (2748 reads )

- Сурва 2012 изпрати нашите кукери като победители

На 28 и 29януари Община Павел баня се представи изключително успешно с над 250 участника на Двайсети първия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр. Перник. Шест автобуса откараха кукерските състави от общината, които независимо от ниските температури направиха атрактивно представление.               По традиция фестивалът се радва на висок интерес както от страна на зрители, така и на много кукерски и сурвакарски групи от цялата страна и чужбина. Община Павел баня не пропуска нито едно фестивално събитие от „Сурва”, а с всяка изминала година наградите за кукерските групи на общината се увеличават.
                В категория „Атрактивност на групите от Източна България” златният медал грабна кукерската група на село Търничени, община Павел Баня. Село Габарево, община Павел баня, отнесе среброто в категория „Обучение в традицията при кукерите”. Със злато се закичиха и павелбанските плашилки и „старци” в категория „Атрактивна група при кукерите”, а село Осетеново, община Павел баня, са на трето място в същата категория. Кукерите от с. Турия, община Павел баня, занесоха в читалището си  купата на фестивала „Сурва”. Най-голямата награда - Бронзова маска при кукерите спечели групата от Александрово.
                Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.